De Geschiedenis

De Keeshond is een al heel oud ras. Je kon voorouders van de Keeshond al in 400 voor Christus tegenkomen als waakhond. Die voorouder werd ook wel turfhond genoemd.

 

Helaas zijn er in de geschiedenis niet zo veel oude afbeeldingen van de Keeshond. Dit komt vooral doordat de Keeshond een hond van gewone mensen was die niet het geld hadden om een afbeelding van hun Kees te laten maken.

 

Je komt de Keeshond nog wel tegen  op een oud zegel van de stad Amsterdam afgebeeld aan boord van een schip.

 

Vanaf 1700 werd de grote Keeshond naar Engeland gehaald. Men noemde de Keeshond daar Pomeranian omdat de (grote) Keeshond blijkbaar uit Pommeren in Duitsland werd geimporteerd. Men zegt dat Luther en Mozart beiden beroemde eigenaren waren van een Keeshond.

 

De naam Keeshond stamt af van de Patriotten die in de 1795  lijnrecht tegenover de Orangisten stonden. De Keeshond stond afgebeeld in het vaandel van de patriotten. Aangezien de patriotten toentertijd Kezen werden genoemd kreeg de hond die was afgebeeld op het vaandel ook die naam.

 

Keeshonden werden vroeger in Duitsland en Nederland gebruikt als waakhond, nog al eens aan boord van een schip. Deze Kezen waren over het algemeen wat kleiner dan de grote Kees zoals we die nu kennen. Vanaf 1800 werd de kleine Keeshond erg populiar. Pas in 1920 is men echt begonnen met de fok van Grote Keeshonden. In 1924 werd de Nederlandse Keeshonden Club opgericht. Zij is daarmee een van de oudste rasverenigingen.

 

De middenslag Keeshond is gefokt uit de kleine Keeshond en werd erkent door de FCI in 1970.

Middenslag Keeshond oranje sable
Middenslag Keeshond wit, witte Keeshond
Kleine Keeshond oranje


Contact:

Claudia Akkermans

Jhr. v.d Maesenstraat 9

6336 VA

Hulsberg

Nederland

+31 631950639

info@vanhetbearehofke.nl 


Bent u geïnteresseerd in een pup en wilt u meer informatie stuur dan een email naar: info@vanhetbearehofke.nl